Vanhoja hämeenlinnalaisia tarinoita

Aug 12 2013 Published by under Maakuntamatkailua

Eilen lueskelin Hämeen Sanomien vanhoja hämeenlinnalaisia tarinoita mm. Skogsterista, Vainikaisesta, teatterista, linja-autoasemasta, hienoista Helinin suunnittelimista taloista, ortodoksi kirkoista sekä höyhensaaresta jne.. Mielenkiintoisia tarinoita mm. Skogster, joka 8 lapsisen tuusulaisperheen 13 v lähti keppi ja pussi mukana luomaan uraa ensin juoksupoikana ja myöhemin nousseena myymälänhoitajana ja omistajana loi 150 työpaikkaisen tavaratalon, joka säilyi pitkään heillä kunnes Kesko osti paikan erilaisten vaiheiden jälkeen. Kaikkea oli myynissä rautatavaroista, vaatteista, posliinista ja elintarvikkeista alkaen.

Asiakas oli kuningas jo silloin ja hevosilla tulleille maalaisisännille haettiin viinaksia ja vaihdettiin puoleen litraan maitoa tai sähkölamppuja annettiin kun toi rikkoutuneen lampun kannan mukana takaisin. Piparkakkutalossa perhe asui ja jugentyylisessä upeassa rakennuksessa kaupa kävi. Henkilökunta oli pitkään yhteydessä vielä työn loputtuakin. Väärinkäytöksiäkin oli eli kavallettiin ja varastettiin, mikä johti myös liikkeen lopetttamiseen. Raketti Anttila lopulta antoi kuoliniskun toiminnalle hintakilpailulla. Vainikaisen leipomo oli toinen menestystarina. Kymmenelle työntekijälle oli oma kokki ruokaa laittamassa ja kaupunkilaiset nauttivat mm. ruusupullista tai bebe-leivoksista makoisten leipien lisäksi. Emäntä piti jöötä yllä ja leipuri oli valvottava kun viinahammas kivisti jatkuvasti.

Kauppa kävi ja varuskuntaankin Suomen linnalle vietiin taksilla päivittäin tuoretta herkkua. Purku tuli sitten talon kohtaloksi ja olisi haluttu jatkaa Keskustalossa toimintaa, mutta tiloja ei saatu ja lopuksi riitautuivat niin kaupungin kanssa ettei enää Helsingistä sinne koskaan palanut. Lapsia oli neljä mm. professori, hammaslääkäri ja pankijohtaja. Niin olivat riidoissa ettei kaupunki myynyt purkutalon hirsiäkään vaan antoi mieluummin niiden lahota. Kaupunki tuntui silloin olevan sisäänpäinlämpiävä pikkukaupunki, jonka päättäjät olivat kovakurisia varuskunta ja koulukaupungin viranomaistyylisiä niuhottajia tällaisissa asioissa

Teatterijuttuja oli myös vaikkapa 18 v tehtaan työläinen, joka sai ensimmäisen roolin Kalle Aaltosen näytelmässä neekerinä ja hänen piti hiilellä mustata päivittäin kasvonsa roolia varten ja vuorosanoja oli yksi virke jotain hyvin yksinkertaista se oli huudahdus Perkkele tai vastaavaa. Roolin jälkeen kylmällä vedellä piti kasvot pestä kun lämmintä vettä työväentaloon ei tullut. Myöhemmin saatiin uusi talo ja silloin tuli jo lämmin vesikin. Kuuluisuuksia näyttelijöissä oli muutamia Tauno Palosta ja Anja Pohjolasta alkaen ja vierailijoina ympäri Suomen teattereista. Urkkikin oli katsomossa käymässä. Ravintolapuolella oli tanssia kahtena iltana ja penkkejä piti siirrellä vanhan teatterin aikana yli 250 aina.

hämeenlinnaHämeenlinnan kauneimman talon Birger Jarlin kadulla osti ja purki myöhemmin Tolosen rakennusliike. Manu Tolonen pohjalainen rakentaja tuli tyhjin käsin Hämeenlinnaan ja teki omaisuuden sillä myytyään YIT:lle rakennusliikkeensä, joka nytkin on Suomen suurimpia rivitalo ja kerrostalorakentajia. Ralo itsessään oli Schmausserin talon ohella, joka sijaitsi vanhan Kultakeskuksen tontilla Vanajaveden rannalla kauneimmat kaupungissa. Raittiusliikkeen talo oli Kariston ja Hämeen kinon ja Hälläpyörän takapihalla ja Porilaisten marssin tahdissa viimeiset sieltä lähtivät ennen talon purkua.

Kurki-Suonion kotitalossa Rauhankadun ja Palokunnankadun risteyksessä sijaitsi kuuluisa Höyhensaari synnytyslaitos 24 paikkaisine ja sinne hetekoita lisävuoteeksi äkillisille tapauksille. Hissi oli kuuluisa siihen aikaan

Ortodoksikirkko eli nykyinen Tampereen yliopiston täydennyskoulutuskeskus ex-kirjasto oli upea ortodoksikupoli kirkko, mutta ajan hengen mukaan ryssän kirkko piti purkaa. Kupolit kellot ja ikonostaasit vietiin pois. Nykyisessä ortodoksikirkossa on ikonostaasi tallella ja kellot ovat kumahdelleet evankelisluteraisilla. Oli kuulemma erittäin upea ja kallis kirkko sotilaskirkko, jonka rahoituksen olivat saaneet keisarikunnan budjetista. Turuntien päässä upea näky, mutta esimerkiksi kirjakauppias Rytkösen Eenokin mielestä suojeluskunnan pääjehuja kun oli niin täytyi tällainen vainoojien ryssän kirkko purkaa. Vaikeeta kuulemma oli. Lasipalatsin vieressä sijaitsi pikkutorilla linja-autoaseman vieressä toinen kaunis ortodoksikirkko, joka myös hävitettiin. Linja-autoasema, jonkin mielestä DDR:läinen monumetti olisi joutanut purettavaksi. Arkkitehti Sahlberg varmaankin luomuksen isä oli eri mieltä. Rumahan se on, mutta aikakautensa luomus eli ei Roomaakaan luotu päivässä.. Paljon muutakin Helinin suunnittelemia rakennuksia löytyy entinen jo nyt purettu ALKO:n ja sitten Kumilinjan rakennuksen paikalla on nykyisin kerrostalo. Oli sopivan kokoinen. 1907 kuvassa nykyi Raatihuoneenkadun upeita matalia puurakennuksia ja muutama tiilinen, joista enää jäljellä on Eaatihuone. Katuhan jatkui mataline taloineen koko seuraavankin korttelin, jossa sijaitsi aikaisemmin mm. Jokisen vaatetusliike. Vastapäätä liikettä oli Vaahteran varjo kioski, jonka kautta juoksupoikana vein Annikille housuja korjattavaksi liikkeestä juoksupoikana. Samoin koko vastapäinen katu oli matalia rakennuksia mm. Grönin talo, josta myöhemmin tuli SOKOS. Torin laidalla oli jo silloin kivitaloja mm. KOP ja HOP sekä OTK ja SMK eli maanviljelijöitten kauppa. Maanviljelijät vauraalla Hämeen aluella kävivät paljon kaupoissa ja markkinoilla etenkin tuli tuhansia vauraita isäntiä hakemaan vuoden sadon jälkeen vaatteita ja muuta tarpeellista. Oli siinä minullakin työkenttää hakea Postista ja Linja-autoasemalta ja VR:ltä jatkuvasti paketteja kantaen raskaita vaatteita. Myöhemmin vaatturi Muonalle, joka istui vaatturiasennossa pöydällä ja usein jo maistissaan, korjattavaksi. Annikki Pirttiniemi oli pääkorjaaja, mutta ruuhkassa Muona sai myös korjattavaa. Sitten rahoja vein pankkiin. Miljoona saattoi sillon pojalta löytyä taskussa kun joulukassoja HOP:iin KOP:iin Osuuspankkiin tai SYP:n kuljettelin. Onneksi kukaan ei tajunnut rosvota.

 

Comments are off for this post