Archive for: July, 2013

Eino Leino

Jul 13 2013 Published by under Suurmiehiä

No muutama sana Hövelön historiasta siteeraten Esko Piipon artikkelia Koti-Kajaanista 15. – 16.5.2004: Kalevalan kirjoittaja Elias Lönnrot kirjoitti esipuheen siellä Kalevalaan. Paltamon kirkkoherralta tyttären naimakaupan kautta apteekarska kävi saarella huviretkellä Thauvo’nin saari oli nimi kansan keskuudessa. Huotarin satamaan saapuivat Antti ja Emilia Lönnbohm ja sieltä jalkaisin Paltamon kirkkoon. Seitsemän kilsan venematka ja oltiin ihanassa >Hövelössä ympäristömielessä ainutlaatuisessa paikassa eteläpuolella tukkikuusia ja pojoispuolella haapaa. Lahdenpohjaan pääsi venevalkamaan jonka varrella oli vesimylly todennäköisesti viljan jauhamista silmälläpitäen kirkonverothan tuotiin viljana papeille.

Edellä mainittu maanmittariperhe muutti sitten Hövelön torppaan. Sitten alkoi torpan laajennus aika hulppeasti sen ajan mukaan ei tarvinnut välittää rakennuksen laajennuksista vaan voitiin rakentaa torpasta asuinalaa 140 m2 eli suhteutettuna nykyaikaan jo ruotsalainen elintasominimistandarsi ylitettiin 1850-luvulla. Talon laajennuksessa käytettin suzdalilaista rikkaitten tapaa. Eli asunto, palvelusväki ja karja mahtuivat pihapiiriin ja laidunmaat olivat ympärillä. Veden viljaa unohtamatta. Alapiha ja yläpiha olivat lampaitten ja kanojen lisäksi talon pihapiiriä. Sauna, riihi ja ladot kuuluivat myös kokonaisuuteen Köyhän talo jää aina hirsikertaa liian matalaksi Antti Lönnblomin kuuluu sanoneen.

lippu

 

Vieraanvarainen talo oli 27 henkisen oman väen lisäksi kesäasukit tulivat ja täyttivät ruokapöydän ja terveys oli ykkösasia. Perhe, maanmittausapulaiset, talven varalle ahertaneet käsityöläiset, suutari, räätäli ja kirvesmies ym. työntekijöitä lienee oppipoika, kisälli ja metari ajattelu jo sisäistetty. Emänt vastasi 2-3 piikaa töillään ahkeruutensa ja hyväsydänmisyytensä avulla ahtaassa keittiötilassaan, jota ei laajennettu käytännön syistä ylä- ja alapihan yhtenäisyyden vuoksi vaan emännän tahtia tiivistettiin hektisesti.

Nälkävuosia, joita Pearl Beckin mukaan sattui historiassa 2-3 vuosisadassa, varauduttiin 16 hehtaarin peltoviljellyksin ja metsällä, jossa riistaa lienee ollut yllin kyllin. 400 ha metsää ei puutavarana hyödynnetty muuta kun laajennuksissa ja lisätuloja tuli tervanpoltosta vrt. Kainuun museo ja kuvat miten silloin perheet olivat suuria ja kainuun ruisleipää syötiin eri muunnoksina ettei nälkäkuolema odottanut. Kajaanilaisittain irwinismissä leipä oli tiukassa.

Hänen autonkuljettajalla on nyt luusyöpä. 57-vuotiaalla ja 55-vuotiaalla tuttuvalla tämä on aika harvinaista sattumaa kun vuodessa 500 tapausta tunnistetaan eli prosentteina 0,2% yllättävän suuri luku tutuilla ns. suurissa ikäluokissa. Ehkäpä sillä on enteellinen merkitys todennäköisyyden pitäisi olla aivan eri luokkaa.tilastollisesti. Outo yhteensattuma.

Comments are off for this post

Vuokatti

Jul 13 2013 Published by under Maakuntamatkailua

Vuokatti on ympärivuotinen ja kansainvälisesti vetovoimainen matkailualue, jonka vahvuuksia ovat liikunnallisuus, luonto sekä monipuolinen palvelutarjonta kainuulaisessa aidossa kulttuurissa. Erämatkailun monipuolisuuden kirjo sekä perhematkailun rauhan tarve yhdistyvät luontevasti eri ikäkausia puhuttelevaksi tarjoomaksi. Paikallisuudesta kumpuava erilaisuus antaa ainutlaatuisuutta kokemuksille, joita muualla ei voi saavuttaa. Aitous, elävä kainuulainen maakuntalaulun sanoin ilmenevä karuus yhdistettynä laajaan kulttuurin tarjontaan antaa liikunnallisuuden lisäksi hengenkulttuurille runsaasti ideoita ja voimavaroja ladatessa tyhjentyneitä akkuja eli mielenmaisemien runsaus historiallisessa tervakulttuurissa pettuleivän sielunmaisemassa yhdistettynä ylelliseen nykyihmisen tarvitsemaan vaivattomuuteen antaa runsaasti virikkeitä ja voimavaroja arkiseen aherrukseen.

Erämaa-alueiden, luontomatkailun jylhien järvien loiskinta tai korpien kuiskinta, kuukkelin seura kahvihetkellä laturetken lomassa, hillasuon runsas sato sekä puolukkamaiden runsaus, herkkutattien määrä, kalastuksen loimutulella käristyvä punainen kala antaa runsauden lisän kesämeloskelun ja itseuistettujen ja loimutettujen siikojen ja tammukoiden ohella.

vuokatti

Kanoottiretken jälkeen ja hyvin kylpylässä levänneenä voi lähteä kuuntelemaan runojen lausuntaa Paltaniemeen tai Kaukametsän konserttia kuuntelemaan tai vaikkapa hiljentymään kuvakirkkoon Paltaniemelle. Vuoden kierron mukaan tarjolla on patikointia, kirkkovenesoutua, pyöräilyä, marjastusta, sienestystä, golfin peluusta, eukonkantoon tai suopotkupalloon.

Vuokatin keskeinen sijainti Kainuussa maanteiden sekä vesiteiden äärellä antaa laajan kirjon tutustua koko Kainuun tarjontaan ja tehdä retkiä patikoiden salomaille, Kiannon sielunmaisemaan tai Konsta Pylkkäsen, Eino Leinon ja Elias Lönnrotin reiteille. Manamasalon hienot hiekat Oulunjärvellä ovat oiva kesäkohde tai Raatteen tie sotamuistoja kaipaaville.

Kärkituotteina ovat lumeen liittyvät urheilulajit, kulttuuriperinteet sekä luonnonantimet.

Comments are off for this post

Lappalaisten eroja eteläsuomalaisiin

Jul 13 2013 Published by under Huumorinkukkia


lapinmies

10°C

Lämpö päälle helsingiläisissä vuokra-asunnoissa. 
Lappalaiset istuttavat kukkia.

5°C
Lappilaiset ottavat aurinkoa, jos se nousee

2°C 
Italialaiset autot eivät enää starttaa

0°C 
Vesi jäätyy

-1°C 
Hengitys näkyy. Muutetaan etelään. 
Lappilaiset juovat kylmää olutta ja syövät jäätä

-4°C 
Kissa haluaa sänkyyn viereen

-10°C 
Etelässä suunnitellaan Thaimaan lomaa. Lappilaiset menevät uimaan

-12°C 
Liian kylmä lumisateelle

-15°C 
Amerikkalaiset autot eivät enää starttaa

-18°C 
Helsinkiläiset talonomistajat vääntävät lämmöt päälle

-20°C 
Hengitys kuuluu

-22°C 
Ranskalaiset autot eivät enää starttaa. Liian kylmää luisteluun

-23°C 
Poliitikot alkavat puhua päättömiä

-24°C 
Saksalaiset autot eivät enää starttaa

-26°C 
Hengityksestä saa rakennusainetta igluun

-29°C 
Kissa haluaa yöpuvun

-30°C 
Kunnon auto ei enää starttaa
Lappalainen potkaisee renkaaseen ja starttaa LADAn

-31°C 
Liian kylmä suudella, huulet jäätyvät toisiinsa
Lappilaiset jalkapalloseurat aloittavat jalkapallotreenit kevääksi

-35°C 
Kahden viikon kylpyläloma
Lappalaiset lapioivat pois katolta lumet

-39°C 
Elohopea jäätyy
Lappilaiset laittavat puseron ylänapin kiinni

-40°C 
Auto haluaa sänkyyn
Pusero päälle Lapissa

-44°C 
Lappilainen harkitsee toimiston ikkunan sulkemista

-45°C 
Lappilaiset sulkevat vessanikkunan

-50°C 
Merileijonat jätävät Grönlannin
Lapissa käsineet vaihdetaan rukkasiin. 

-70°C 
Jääkarhut lähtevät napajäätiköltä
Lapin yliopistossa järjestetään hiihtokilpailut

-75°C 
Joulupukki lähtee napapiiriltä
Korvalaput alas karvahatusta

-120°C 
Alkoholi jäätyy lappilaiset ovat surullisia

-268°C 
 Helium nesteytyy

-270°C 
Helvetti jäätyy

-273,15°C 
Absoluuttinen nollapiste mikään ei liiku
Lappalaiset alkavat jo tuntea kylmyyttä, 
antakaa snapsi imeskeltäväksi

Comments are off for this post